mandag 2. mars 2015

Hverdagen med sondebaby

Å ha en sondebaby er ikke som å ha en vanlig baby. Men det har flere fordeler enn å ha en flaskebaby som nekter å spise! Borte er redselen for dehydrering og underernæring, og man er ikke lenger lenket til sofa og Baby Einstein på tv for å få i ham de viktige millilitrene. Etter at sonden ble lagt ned har vi en baby som faktisk kan bli med på middagsbesøk hos farmor, uten at mammaen trenger å ha vondt i magen av redsel. Vi har en baby vi kan ta med ut på tur, på besøk, på kjøpesenter. Og vi har en baby som kan få mat av pappaen sin. Akkurat den biten setter hu mor veldig stor pris på! Den første sovemorgenen siden ca Juni smakte fortreffelig.

Klart, det er ikke bare bare. Man må ha med rene sprøyter. En til å aspirere med (Trekke opp mageinnhold for å se at sonden ligger riktig.), en med noen milliliter rent vann til å skylle gjennom sonden med, og en stor en til å sende melken ned i magen med. Man må også passe på å ha med mandrengen over alt, tilfelle sondebabyen får det for seg at sonden må rives ut. Og det skjer jo! (Mandrengen er en ståltråd som puttes ned i sonden for å "stive den av", slik at det er mulig å få dyttet den helt fra nesen og ned i magesekken.) Sondemating tar også tid. Vi bruker ca 45 minutter på å sonde 120/130 ml. Går det for fort, kommer halvparten i retur underveis i måltidet. Det skal sies, at siden en sonde er et fremmedlegeme som henger og dingler bak i svelget, er det stor sjans for at deler av måltidene kommer i retur likevel. Vi tørker gulp fra gulvet minst to ganger daglig. Noen ganger kommer det med en gang, andre ganger tar det en time. Alt som skal til er et kremt, et host, eller et nys, og vips! Old Faithful!

Status etter en uke med sonding var +140 gram. Fantastisk! Barnelegen var strålende fornøyd, og kunne fortelle at det tydeligvis bare er mengden det står på når det gjelder vekten. Det utelukker malabsorbsjon og en del andre ting. Hurra! Vi fortsetter med sonden en stund fremover, siden han nå omtrent ikke spiser selv i det hele tatt. Må jeg ikke, så gidder jeg ikke. Dette er vistnok ganske vanlig, så vi stresser ikke med det. Dersom dette blir langvarig, over flere måneder, kan det være aktuelt og få operert inn en PEG eller en "knapp" på magen. Da slipper vi slanger i ansiktet, og irritasjon i nese og svelg. Vi er ikke der enda, men det er en fortløpende vurdering. Bare tiden vil vise. Som den kontrollfreaken jeg er stresser jeg litt med dette "ikke vite-greiene", men jeg fikk god trening i løpet av de 15 ukene på nyfødtintensiven, så det går nok greit dette også.

Foreløpig får han 5 x 120/130 pr døgn. Fire måltider på dagtid, og et om natten. Nattmåltidet gis før jeg legger meg og han får drikke det han måtte ønske, så sonder vi resten. Noen ganger går derimot sonden tett, og man må da putte luft nedi noen ganger for å "løse opp". Dette skaper bulder i magen, og da har små sondebabyer en tendens til å våkne. Da ender man opp med en stk hyperbaby i vippestolen. For det nytter ikke å sonde våkne babyer i senga, kan du tro!



1 kommentar:

  1. Søteste Liam. Tusen takk for at du deler historien din, det er så sterkt, og så godt å lese at dere blir tatt på alvor og behandlet bra i helsevesenet, og at det går så bra med minstemann.

    SvarSlett