søndag 7. desember 2014

Livslærdom

Å gå fra to til tre barn merkes. Godt. Nå fikk vi jo en litt annerledes start enn de fleste, med et nesten fire måneders opphold på nyfødtintensiven, men hverdagen kom raskt i gang da vi bare fikk komme oss hjem. Jeg har lært mye i løpet av de snaue tre månedene vi har hatt minsten i hus. Her kommer en liten oversikt over min nyervervede kunnskap. Les og lær!

1 - Søskensjalusi rammer ikke bare toåringer i løsrivningsfasen.
Nei, det rammer også seks år gamle førsteklassinger. "Liam kan bare reise tilbake til sykehuset" er en gjenganger. Likeså er "Mamma, du er bare en gammel dame!" Vel har jeg noen grå hår, men med mine 34 år vil jeg ikke akkurat kalle meg gammel. Enda... Jeg har også fått høre alt fra "jeg liker ikke deg lenger" til "du kan også bo på sykehuset".

2 - Babyer tåler mer lyd enn man skulle tro.
Med en storesøster på nesten tolv, og en Star Wars-fan av en storebror blir de fort vante til lyd. Glass som knuses, stoler som velter, frustrert roping over leksene og kjøkkenmaskiner blir en del av det daglige lydbildet. Fint!

3 - Det er faktisk ingen som ler høyt av deg om du går i butikken iført hoodie, flipflops og gårsdagens sminke.
Trenger babyen bleier, så trenger babyen bleier. Og babyer har ikke tid til å vente til du er ferdig med å dusje, sminke deg og krølle håret. Da er det bare å iføre seg det som nå går under navnet permisjonsuniformen, og komme seg til butikken. Og man overlever faktisk!

4 - Det er utrolig mye teit på tv på dagtid!
Med en baby som helst skal sove oppå mammaen sin, så blir det mye tvtid. Litt for mye, kanskje? Du vet det har gått litt for langt når du blir rørt av "Say Yes to the dress", liksom.

5 - Spagetti og pølser er helt grei middag noen ganger.
Ja, for det er faktisk det! Når man skal til helsesøster, fysioterapaut, hente på sfo, og kjøre storesøster på dansetrening blir det lite tid til kulinariske utfoldelser. Da kan man faktisk slippe unna med noe latterlig enkelt og usunt til middag. Ingen dør, ungene er blide, og man får noe i magen i en fart. Så kan man heller ta fra bunn av-rettene de dagene man har bedre tid.

6 - Planene du legger går åt skogen.
Planene for permisjonstiden var klare. Spennende matpakker, sunn mat hver dag, after school snack på bordet når ungene kom hjem fra skolen, lange spaserturer rundt ymse vannpytter i nærområdet, og trening på treningssenter. Vel, det blir liksom ikke sånn man planlegger det. I stedet for spaserturer består dagene av idiotisk tv, bleier og tåteflasker, og treningssenteret har enda et støttemedlem. Matpakkene er også redusert til to skiver med "insert kjipt pålegg her" og yogurt, og middagene kommer an på om hva man har av tid, og hva Adam har levert oss på døra. Etter en stund lærer man å ikke legge planer det er krise å måtte avbryte.

7 - Det går faktisk an å strikke og hekle med en baby på brystet.
Ja, det gjør faktisk det, forutsatt at du ikke er avhengig av å lese mønster. Så nå har man produsert litt forskjellig juletrepynt, en halv bamse, et kvart putetrekk og litt forskjellige bestemorruter man ikke vet hva man skal bruke til. Og en bukse som ble så kjedelig å strikke at den sikkert ender opp med å bli shorts...

8 - Man dør ikke av rot og smuler på gulvet
Med borrelåsbaby får man ikke nødvendigvis vasket så mye gulver. Man får kanskje tatt oppvasken i en fart, og kaaanskje løpt ut med søppelet om man er heldig, før babyen knirker og vil ha nærhet. Og siden man trossalt er pedagog og vet hvor viktig nærhet er for tilknytning og trygghet, så gir man en god faen i hele moppen, og benker seg med pepsi max og fjernkontroll i sofaen. Og hekletøy/strikketøy innen rekkevidde. Og sånn går no dagan. Mannen kommer hjem til et kjøkken som ikke ser ut, og sier ikke noe på det. Fine greier!

9 - Morsmelkerstatning vokser i volum inne i babymagen
Går det 50 ml ned i babymagen, kan du banne på at det fordobles når det kommer opp igjen. Særlig når det ender på klær, gulv og ned i utringningen. Lovely.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar